dinsdag 17 november 2009

Zwembad

Om met Hans Teeuwen te spreken: 'Badmeester ben je 24 uur per dag.' Nou, niet hier in het zwembad. Er hangt zelfs een bordje aan de muur waarop staat dat er niet altijd toezicht wordt gehouden, en dat iedereen dan maar op elkaar moet passen. En als er wel een badmeester is, dan is hij vaak met de administratie bezig, lijkt het. Hij zit in een glazen hokje en moet twee baden overzien, waarvan er een een bochtige glijbaan heeft die de helft van het bad aan zijn blik onttrekt. Voorbij rennende kindertjes worden ook niet streng gemaand om voorzichtig te lopen, zoals de Nederlandse badmeesters en -juffen wel doen. Toch vreemd voor het land waar de Volvo, de veiligste auto ter wereld, vandaan komt.
Verder valt me op dat het, in tegenstelling tot alle andere gebouwen in Zweden waar je je kleren in minder dan vijf minuten na binnenkomst wilt uittrekken omdat het er zo vreselijk warm is, in het zwembad vrij koud is. Hier geen mensen in shorts en T-shirts achter de balie en, elk nadeel hep ze voordeel, geen gezweet tijdens het aankleden na het zwemmen.
Wat wel geweldig is, is de sauna die de drie zwembaden waar we tot nu toe geweest zijn bij de kleedkamer hebben. Vanuit het koude bad de sauna in, heerlijk. En ja, de kleedkamers zijn voor algemeen (niet-gemengd) gebruik, geen hokjes. Dat zit echt niet van nature in de volksaard, want ik zie legio tienermeisjes toch wel heel erg onhandig doen met een handdoek om zich heen geslagen.

Geen opmerkingen: