zondag 15 november 2009

Bos

Nou, daar gaat het gemiddelde van elke vier dagen een berichtje... Ik vind het erg moeilijk om weer in het ritme te komen, en daar is het blog dan een beetje de dupe van, helaas.

Samen met de buren hebben we een bosbouwbedrijf ingeschakeld, om zo op transportkosten te besparen. Bij ons werd er een halve hectare neergehaald, bij de buren een hectare. Ze zijn op vrijdmiddag gekomen en op woensdag halverwege de ochtend waren ze klaar. Wel draaiden de twee broers dagen van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds.
De ochtend voordat de bosbouwers met de grote machines kwamen, heb ik nog snel even een foto gemaakt met mijn camera.
Voor:



Donker? Ze malen er niet om of het donker is:



De laatste loodjes aan de rand:





Dit is net zo'n machine als je in het programma Extreme Loggers op Discovery channel kunt zien. De bek sluit zich om de boom, een cirkelzaag haalt de boom door, wat een heel naar geluid geeft. Dan draait de bek de boom om, zodat hij horizontaal hangt, en trekt hem naar achteren, waarbij de takken van de boom worden geritst. Echt ongelooflijk hoe snel dat gaat.



En na:



Helaas waren we toen ze de bomen kwamen weghalen in Nederland, dus dat hebben we niet gezien en daar hebben we ook geen beelden van. Dat moet ook best indrukwekkend zijn geweest, er is bij ons namelijk 160 kuub hout uit dat kleine stukje gekomen. En dan niet de 'losse' kubieke meters, die je krijgt als je hout voor de openhaard bestelt, maar 'vaste', zonder lucht ertussen.
Het moest wel zo rigoureus omdat het bos al lange tijd was verwaarloosd en er bomen gingen rotten. Als je niet een volledige eindkap doet, dan krijg je het niet meer goed. Het ziet er dus nu niet uit, maar de losse takken worden nog weggehaald (als het goed is voordat het gaat sneeuwen), en dan kunnen we gaan inzaaien. Over een jaar of vijftien, twintig staat alles er weer fris bij!

Geen opmerkingen: