maandag 10 augustus 2009

Schoorsteen

De verwarming van het huis blijft een hot issue bij ons (pun intended).
Een paar weken geleden kwam de schoorsteenveger de schoorsteen controleren waaraan we vorig jaar onze houtkachel aan hadden gezet. Die controle wordt elke paar jaar uitgevoerd, en deze keer extra grondig omdat we een nieuwe kachel hadden geplaatst. De schoorsteen werd onder druk gezet en toen bleek dat hij lek was, wat op zich niet zo ernstig was, maar wel reden voor een stookverbod. De schoorsteen moest dus gemaakt worden.
Daar zijn twee manieren voor: glidgjutning, oftewel met cement de binnenkant afsmeren of een flexibele pijp in de schoorsteen brengen. In eerste instantie wilden we hem laten afsmeren, maar tijdens de inspectie bleek ook dat de schoorsteen eerst ruim anderhalve meter horizontaal loopt voordat hij recht omhoog gaat. Dat is al zo sinds de bouw van het huis, maar nu was dat ineens een groot probleem en moest er een veegluik bij komen zodat de schoorsteenveger er beter bij kon. Dat zou betekenen dat er ergens op een heel rare plek midden in een muur een luikje zou komen en dat wilden we niet.
Dan maar offertes opgevraagd voor een metalen pijp. Die kwamen vrij hoog uit, zelfs met de 50% korting op arbeid die we van de belastingdienst terugkrijgen. Dus alsof Olaf niet al genoeg te doen heeft, heeft hij besloten het zelf te doen. De metalen pijp en de isolatie ervoor zijn al bezorgd, en gisteren was het dan tijd om samen het uitgebouwde stuk van de schoorsteen in de kamer te slopen:



Zie het blog 'Warm II' van augustus vorig jaar om te zien hoe het er toen uitzag en om te lezen wat Olaf er toen al allemaal aan had gedaan :-((.

Het afstapelen van de schoorsteen ging eigenlijk vrij gemakkelijk:



Je houdt alleen erg veel stenen over, die we gelukkig in het bos mochten dumpen bij de resten van onze schuur. We leveren zo een grote bijdrage aan het ontsluiten van het bos achter ons huis!



Het geeft wel gigantisch veel stof, slopen, en in dit geval is dat ook nog vermengd met roet, dus het schoonmaken was nog een hele klus. Maar goed, na twee keer bezemen een keer stofzuigen en vier keer dweilen heb je ook weer een woonkamer om door een ringetje te halen...

Geen opmerkingen: