woensdag 24 juni 2009

Schilderen

Sorry voor de 'vaktermen' in een eerder stukje, ik had er niet aan gedacht dat de niet-klussende medemens misschien een woordenboek nodig zou kunnen hebben. De oversteek is het stuk dak dat buiten de muur uitsteekt, zeg maar. Daar kijk je als je naast het huis staat en omhoog kijkt, tegenaan, dus dat moet er wel netjes uitzien. De boeidelen zijn de witte planken die tegen de oversteek gemonteerd zitten en de windveren (van beneden af niet te zien) zitten daar weer haaks op, en dekken ongeveer vijftien centimeter dakpannen af. De boeidelen en windveren samen moeten ervoor zorgen dat de wind niet onder de dakpannen slaat en zo je hele dak eraf rukt. En het staat natuurlijk weer mooi. En ja, we kennen veel bouwtermen intussen ook in het Zweeds. Mede dankzij de bouwgigant Byggmax, die zijn hele assortiment met plaatjes erbij op internet heeft staan. Een soort beeldwoordenboek, dus :-).

Nu verder met de buitenkant van het huis: ik heb een weekje vrij genomen om samen met Olaf een goed begin met het schilderwerk te maken. Het huis is tien jaar geleden voor het laatst geschilderd, hoorden we van de buurman/verkoper. Het deel boven de voordeur dat op de foto's nog wat zwarter ziet, heeft nog veel langer geen kwast meer gezien. Door het afdakje bij de voordeur kom je daar namelijk lastig bij, zelfs met steiger. Dus hebben we op de Zweedse manier maar een werkplateau getimmerd. Aluminium steigers zijn hier niet echt gebruikelijk, wel de zware industriële, voor grote klussen. Als mensen zelf aan hun huis gaan werken, timmeren ze zo de hele gevel vol met hout. Wij hebben het wat bescheidener aangepakt:



Qua steiger dan, want we hebben voor het gemak het hele raam vervangen. Dat was ook te lang niet geschilderd en was door en door zwart. Verder zijn de ramen hier niet alleen van dubbel glas, maar bestaan ze ook echt uit twee ramen met een scharnier ertussen. Die klap je tegen elkaar aan en dan doe je het hele geval dicht. Een dezer dagen maak ik daar nog wel een foto van. Het raam boven was zo aangetast dat de twee ramen niet meer tegen elkaar aan kwamen. Dan is de isolerende werking natuurlijk helemaal weg.

Nieuw kozijn (geschilderd gekocht) en twee planken bovenaan vervangen. We hebben nog niets geschilderd, maar je ziet een heel groot kleurverschil tussen het tien jaar geleden geschilderde gedeelte en het écht zielige deel:



Op ons huis zit faluröd. Dat is de typische rode Zweedse verf met lijnolie erin. Erg goed voor het hout en je hoeft voordat je gaat schilderen niet te schuren, maar je borstelt hem eraf met een staalborstel. Dan is het hout praktisch kaal en kun je zonder grondverf direct gaan schilderen:



En klaar is Kees. Het was hier zo warm dat we vanmiddag twee lagen hebben kunnen aanbrengen:



Dit zijn foto's van vorige week, toen Olaf met het linkerdeel bezig was:





Het verschil tussen oud en nieuw is goed te zien. Het lijkt alsof het donkere deel in de schaduw ligt, maar ik heb gewacht tot de zon er aardig op scheen.



De ramen zitten dichtgetimmerd, omdat die buiten liggen te drogen. Alle vier de kanten moeten worden geschilderd en alle stopverf moet vervangen worden. Dat gaat dus nog wel even duren...

1 opmerking:

Martranslations zei

Hemel, wat een verschil - wat mooi om te zien en te lezen. O ja, en dank voor de uitleg: ik was een van die lui die een woordenboek nodig had om te begrijpen wat voor taal je sprak. ;o)