woensdag 3 juni 2009

Dak 2

De klus werd gisteren direct al onderbroken. Maandag was het nog 37 graden in de zon, gisteren was het maar 11 graden en heeft het de hele dag geregend. Vandaag was het het grootste deel van de dag droog, dus ze zijn vanochtend om zeven uur begonnen en as I write zijn ze nog bezig het oude beschot van het dak te trekken.
Halverwege de dag zat het råspont (een soort 'vloerdelen' van 21 mm dik) rechts voor vastgetackerd:



Omdat we zoveel mogelijk op de Zweedse manier willen bouwen, wordt er op het dakbeschot teerpapier bevestigd. Dat zou goed zijn tegen stuifsneeuw. We kunnen ons persoonlijk niet zo goed voorstellen dat als een dak in Nederland met alle regen prima waterdicht is als je de pannen maar goed strak tegen elkaar legt, dat hier nat zou worden door stuifsneeuw, maar goed. Teerpapier dus.



Het voordeel is wel dat het nu al redelijk waterdicht is, er hoeft niet nog een zeil overheen voor de regen die morgen zeker gaat komen. Het nadeel is dat we straks aan de binnenkant een extra luchtopening moeten laten tussen het dakbeschot en het isolatiemateriaal, want anders wordt het dakbeschot verstikt tussen het teerpapier en de isolerende glaswol en dan weet je zeker dat het wegrot zonder dat je op stuifsneeuw hoeft te wachten.

Vers van de pers is dit de laatste stand:



De plannen zijn door de dag heen zo vaak gewijzigd dat ik geen idee heb tot hoever ze vandaag nog willen komen. De zon gaat hier nu pas om halftwaalf onder en morgen wordt het weer snertweer, dus ze willen natuurlijk zo lang mogelijk doorhalen. Gelukkig is het nu een heerlijke twintig graden, dus ze zullen niet oververhit van het dak af glijden...

Geen opmerkingen: