zondag 9 november 2008

Schoorsteen

Onze cv-installatie kan niet op de bestaande schoorsteen worden aangesloten, dus we moesten een nieuwe aanleggen. Een modulaire schoorsteen van bepaald materiaal, met een aparte binnenmantel en isolatie bleek de veiligste te zijn. Die zijn we dus gaan bouwen, maar tjongejonge, wat een klus. De blokken wegen per stuk zo'n vijfendertig kilo, ik kreeg ze echt niet boven schouderhoogte opgetild en kon dus alleen maar heen en weer rennen om materiaal en gereedschap te halen. Verder worden de blokken gemetseld, dus het was een race tegen de klok. Onder de min vier graden kan er namelijk niet met cement gewerkt worden, hebben we uit betrouwbare bron, en aangezien de kou hier zomaar kan toeslaan, was het echt even stressen. Ook moet de zes meter lange schoorsteen natuurlijk waterpas staan, mag de isolatie niet scheuren en moet de binnenmantel nog apart worden gelijmd. In de onderste paar blokken zitten verder nog een condensbak, een roetluik voor de schoorsteenveger en uiteraard de aansluiting voor de rookgasaanvoer. De gaten daarvoor moeten ook nog apart worden uitgeslepen, omdat die dingen natuurlijk bij iedereen op een andere hoogte zitten.
Na een vermoeiende week staat de schoorsteen nu gelukkig fier op het dak.

Binnen in de aanbouw:





Dakdoorvoer maken:



De schoorsteen steekt bijna drie meter boven het dak uit, dus we moesten nog een hele constructie maken om de blokken veilig te metselen:

Ja, de schoorsteen staat echt loodrecht :-)

Aan de andere kant hield onze grote vriend Bonki de constructie door middel van sjorbanden over de daknok heen in evenwicht:



Het eindresultaat:

Geen opmerkingen: